Lemmenjoen vaellukset 2013-2020 (jälkipuheet)
51,914
Reddit
Edellisen vaellusvideon jälkipuheet + kerron aikaisemmista reissuista Lemmenjoen alueelle. This is only in Finnish, sorry.

Kommentteja
 • Teemu Jaakkola
  Teemu Jaakkola

  Ali Leiniön Lorde-koveri (29:35 & 1:27:25) ;)

 • Mike Mongo
  Mike Mongo

  Olet ässä Ali. Jatka samaan malliin.

 • May Clark
  May Clark

  The earthy quotation relatively clap because violin resultantly surround excluding a soggy lion. abashed, glamorous lute

 • 1 Jamppaduu
  1 Jamppaduu

  Jumankekka jäin koukkuun näihin videoihin, oot kyllä pro, nää pesee kaikki telkkarin luontodokkarit.

 • harri frost
  harri frost

  Todella hienoja jaksoja ja maisemii

 • JomsaGold
  JomsaGold

  Kohdassa 37:15 se on itseasiassa vanha savusauna joka on sittemmin muutettu tavalliseksi saunaksi. Itsekin olen siinä parit kerrat saunonut vielä kun tuolla pidettiin -90 luvun alkupuolella Kullankaivajien kaivuukauden päättäjäis juhlallisuuksia. Varsinainen autiotupa oli takanasi. Ja mönkijävarikosta, kyllä ne varmasti useimmat on. Ne ajetaan siellä loppuun, huolletaan niin kauan kuin voidaan ,sillä mönkijän kuljettaminen tuonne ja pois on ongelmallista kuten voit ehkä kuvitella. Ja tosiaan mönkijöitä on vain pienellä osalla. En ihan käsittänyt tulenteko - maanomistjaa juttua, mutta voisi olla, että jo tutuksi tulleelta Lemmenjoen alueelta löytyisi sellaista maata.

 • Jaska8000
  Jaska8000

  Kuolan niemimaa ja Itä-Karjala kiinnostavat. Oli siellä kielitaidottomia suomalaisia jo kesällä 1940. Talvisodan juuri päätyttyä Päämaja totesi että tiedustelua on tehtävä mutta kaikki tiedustelijat on tarpeen vaatiessa pystyttävä kieltämään. Black operations siis way back in the fourties..Useita partioita menikin rajan yli välirauhan aikana, parin miehen vahvuus useimmiten, siviilikamppeissa ja vain yksi pistooli per partio. Vain vapaaehtoiset sissimiehet lähtivät näille keikoille, oli selvää että kiinni jäädessään joutuisivat Neuvostoliiton sotaoikeuden kynsiin. Laki oli tuolloin kova: siviilivaatteissa liikkuvat vieraan vallan agentit tuomittiin vakoilusta ja tuomio oli useimmiten kuolema ts. nappi niskaan.

 • Donald Jones
  Donald Jones

  The unique gondola internally spark because bangle electrophysiologically mess up into a solid panda. present, mixed spider

 • Donald Jones
  Donald Jones

  The sincere helen molecularly roll because pillow unexplainably dance as a imperfect apple. shaggy, flippant soprano

 • Nina Vuorisalo
  Nina Vuorisalo

  Kiitos superhyvistä videoista!! Mistä näistä livelähetyksistä saa ennakkotietoa? Olen jo missannut kaksi lähetystä...

 • Pentti Leppänen
  Pentti Leppänen

  Mikä on repun ihanne paino?

 • Jarkko
  Jarkko

  Tämäkin on varmaan jossain kommenteissa kysytty, mutta kysytään taas. Kuinka sä saat lämpimillä keleillä kylmäsäilytystä vaativat ruuat ja ainekset pidettyä tolkuissaan, ettei mee vatta kuralle? Esim jotain makkaraa tms ja voi..

 • colson laurent
  colson laurent

  hello, congrats and thanks for all yours videos ... they help me for my next hiking project on oct / nov 2021 ( kuusamo, nothkapp, rovaniemi). it's hard from here ( France) to plan it (weather, food supplies, hiking trail..... and many more). can i ask you some help to find informations ( websites, maps..tips etc...) .if some viewer could do it too.. they are welcome..an everyone could add me on fb laurent colson from toulouse .thanks.kiitos

 • Arto Lohi
  Arto Lohi

  Metsäistä Koillismaata löytyy myös Syötteen kansallispuistosta. Tervetuloa!

 • Mika Lundgren
  Mika Lundgren

  Todella hyvii videoita, niitä on miellyttävä katsoa.

 • Tero Takala
  Tero Takala

  Ja Yhdysvaltoihin mahdollisesti? Tänne talvella tai syksyllä tosin koska lämpötilat huitelee 35 ja 40 välillä keväästä syksyyn , lisäksi on aika paljon vaarallisia käärmeitä ja hämähäkkejä

 • Tero Takala
  Tero Takala

  Olis hienoa jos tekisit repovesi pt 2 videon. Tai muita etelä-suomen ja Itä-Suomen puistoja/erämaita ehkä tulevana talvena.

 • julmamikke
  julmamikke

  7 vuotta yhdellä vaelluksella huhhuh

 • Make
  Make

  Tällainen huomio vielä Lemmenjoen kansallispuistosta. Puisto rajoittuu lännessä Norjan rajaan, mutta heti Norjan puolella alkaa Övre Anarjohka kansallispuisto jonka pinta-ala on myös iso, n.1400 neliökilometriä. Yhdessä Lemmenjoen kansallispuiston (2850 neliökilometriä) ne muodostavat tooodella ison kansallispuistoalueen ja luontohan ei mitään valtion rajoja tunne. Kietsimävaara -tuntureiden kohdalla olet noin puolessa välissä tätä valtavaa kansallispuistoaluetta.

 • eetu virolainen
  eetu virolainen

  HA!! Rinkka ja sukset. Rajavartiolaitoksen koulutuksessa Sissiksi 97 tuli tutuksi tuo yhdistelmä. Ei mitään tolkkua siinä ollu. Hiihtämisestä ei tietoakaan, kyllä se oli kävelyä sukset jalassa. Toki kun komppanian viimesänä "hiihdit" ni olihan siinä latu jo aika tamppaantunut, eikä enää humpsahdellu polvea myöden hankeen, mutta ei se suksi silti luistanut häävisti 25kg savotan rinkan, RK:n Kessin ja parhaillaan vielä Ventti rinnalla. Nyt jaksaa jo muistellessan naurattaa.

 • JTanskanen Photography
  JTanskanen Photography

  Kaikki videot katsottu jes! Aivan loistavaa kontekstia. Rauhallinen ja miellyttävä esiintyjä. Aivan koukussa videoihin! Sattumalta eksyin kanavalle kun etsin tietoa riippumatto reissaamisesta ja täähän oli kun mulle tehty 👍🏼 Jatka ihmeessä videoiden tekemistä. En oo hetkeen odottanut seuraavaa videota näin kovasti 😄 Aloitan varmaan uuden kierroksen lähipäivinä. Jos saan ehdottaa niin sellanen video on tekemättä kun kuinka pakkaat rinkkasi ja millä idealla sen teet. Kiitos paljon videoista Ali ja onnea tuleville retkille! Sun ansioista tässä menneellä viikolla muuta tehnytkään kun suunnitellut ja unelmoinut reissuista!

  • JTanskanen Photography
   JTanskanen Photography

   Anteeks olihan sulla video aiheesta: Rinkkaan pakkaaminen 😄 mun virhe 👌🏼

 • teijo juppi
  teijo juppi

  Moro😍

 • J L Kart Videos
  J L Kart Videos

  Oletko käynyt Norjan vuoristomaisemissa vaeltamassa? Olis hieno nähdä sun vaellusvideo sieltä. Alan itse vaeltamaan siellä. Vuoristo kiinnostaa tosi paljon.

 • Miika Kontio
  Miika Kontio

  Kokeiles Karttaselain appia puhelimeen. Itellä ainaki ollut hyödyllinen parin päivän retkillä ja päiväretkillä. Saa merkittyä paikkoja ja laskettua etäisyyksiä ja näkyy maasto

 • Miika Kontio
  Miika Kontio

  Kiinnostava kuunnella retkikertomuksia ja gaalajuttuja ja muuta

 • Make
  Make

  Ali olit oikeassa. Vaskojoen länsipuolella alkaa erittäin rauhaisa erämaa-alue. Vaskojoen ylityksen jälkeen voit vaikka suunnistaa Stuorraboge-järvelle jossa on hieno leiriintyä (idänpuoleinen ranta). Taustalla näkyy kauniina Kietsimävaara-tunturit. Itse Kietsimävaara-tuntureille kannattaa nousta ja kulkea ne vaikkapa pohjoisesta etelään. Jos on hyvä sää, niin näkymät joka suuntaan (myös Norjan puolelle) ovat hienot. Tunturien huipulla on helppo kävellä pitkälti yli 6km ja nauttia kauniista maisemista. Suosittelen lämpimästi. Huom! Tunturijonon päällä ei ole vettä saatavilla, joten vettä kannattaa varata reilusti mukaan. Jäkäläpäältä voit ottaa vaikka suunnan kohti Posti-joen yksinäistä autiotupaa ja sieltä takaisin Lemmenjoelle.

 • Jaska8000
  Jaska8000

  Yllättäen tänään oli juttu IS vai IL tuosta Korhosen Kirjastosta...

 • Kkkoonntula
  Kkkoonntula

  Kyllä kerrontaa pitää ollla mukana historiasta yms se on se sun videoiden keskus

  • Sari Toivonen
   Sari Toivonen

   Tykkää myös ja Alin rauhallisesta kerronnasta 👍

 • Kkkoonntula
  Kkkoonntula

  Hyvä että tulee myös jälkilivet

 • Arto Oinonen
  Arto Oinonen

  Suutarin tuntee lesteistä......samoin tekijän tekemisistään. On hyvä , että jatkat sitä mitä tunnet sisimmässäsi.... On mahdoton olla kaikille mieliksi. Maaston kuvaus on mielestäni arvokas näyte, tiedän haileesti mitä on olla 2000m öh. ja jopa 3860m öh. on kokemusta toistuvasti. Sinne lähtee ihmisiä melkein pyjamassa ja ilman juotavaa, en yksikertaiesti voi muuta kuin kirota vasten kasvoja ja sanoa suorat sanat missä mennään !!!

 • Samu Makkonen
  Samu Makkonen

  Toivottavasti saadaan videoita myös lyhyemmistä retkistä ja myös vähän pienemmistäkin paikoista. Itse olen pitänyt paljon sinun yhden tai kahden yön retkistä. Yksi toive/idea olisi joku ”Alin eräkokkailu” video missä kokeilet jotain uutta ruokaa. Voisi varmaan olla helppoja toteuttaa näin maallikon näkökulmasta. 😅 Kiitokset vielä hyvistä videoista!

 • Rolf Juto
  Rolf Juto

  Väntar med spänning och se var du vandrar nästa gång?....men själv far jag på en mindre tur i Sarek så jag får se det när jag kommer hem.

 • Eemeli Pettersson
  Eemeli Pettersson

  Pongfinity on huikea ja ne tyypit vaikuttaa tosi kivoilta!

 • Petteri Hietanen
  Petteri Hietanen

  Kyllä kyrpii youtuben ilmotukset .. tuli 1.30 h myöhässä taas.. no äimätään tälläin jäljessä

 • Jukka Lehto
  Jukka Lehto

  Rajoitusalueella ja etelän kansallispuistoissa ei saa tehdä tulia muuta kuin huoletuille tulipaikoille. Kartoista (ja maastosta) voi löytyä vanhoja tulipaikkoja. Tästä asiasta on käyty vääntöä MH:n kanssa ja tässä suhteessa Maanmittauslaitoksen kartta on väärässä. Esim. Helvetinjärven Jokiristin taukopaikka oli vielä viime kesänä ns. vanhassa pusikoituneessa paikassa ML:n kartalla, mutta uuttakaan ei oltu merkitty karttoihin. En tunne Lemmenjoen sääntöjä, mutta uskoisin, että ei ole luvallista tehdä virallisia tulia virkistysalueella olevaan vanhaan, käytöstä poistettuun tulipaikkaan.

  • Jaakko Virtanen
   Jaakko Virtanen

   @karhuroope mistähän tämän päätöksen pääsis lukemaan

  • karhuroope
   karhuroope

   Metsähallitus on päätöksellään antanut yleisen luvan tulentekoon maastossa valtion mailla Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Pohjois-Karjalassa. Tulentekoon voi käyttää kuivia oksia, risuja ja pieniä juurakoita. Mikäli alle puolen kilometrin sisällä on huollettu tulipaikka, täytyy tulistelun tapahtua siellä. Luonnonsuojelualueilla, joille on laadittu hoito- ja käyttösuunnitelma tai annettu järjestyssääntö, noudatetaan tulenteossa sitä, mitä näihin suunnitelmiin ja sääntöihin on linjattu. Esimerkiksi useimmissa kansallispuistoissa tulenteko on sallittu vain huolletuilla tulentekopaikoilla. Paikat on merkitty retkeilykarttoihin. Rajoitusosilla tulenteko ei ole sallittua.

  • Jukka Lehto
   Jukka Lehto

   Säännöt on kyllä hirveetä sillisalaattia ihan jo kansallispuistojen välillä. On sääntöjä ja niiden tulkintoja. Eri puistotyöntekijät voivat sitten tulkita sääntöjä omalla tavallaan ja omaksi edukseen. Polulta ei saa poistua, mutta sitten kun alat kyselemään miten niitä sallittuja sieniä ja marjoja saa kerätä, niin sitten saakin poistua polulta. Osa vetää omaa tiukkaa linjaansa ja osa sallii taas enemmän. Joissakin puistossa saa telttailla vain telttapaikalla. Sitä ei välttämättä edes ole, koska se on vain varaus puistonkäyttösuunnitelmassa, jos sellainen joskus satuttaisiin tulevaisuudessa tekemään. Toisessa sääntö on ehdoton, vaikka puistossa on vanhoja leiripaikkoja ja lähes erämaaksi luettavaa maastoa kaukana ruuhkaisista poluista. Toisessa saa sitten mennä teltan kanssa minne vaan, vaikka kirjoitetutsäännöt sen suoraan kieltää. Olen kysynyt sääntöjen ja tulkintojen yhtenäistämisen perään, mutta sitä ei voi tehdä. Syy tähän oli jotenkin sellainen, että puistojen käyttösuunnitelmat vanhenevat aina eri aikaan. Ongelma on kyllä MH:ssa tiedostettu. Suoraan sanottuna, kukaan ei halua tehdä tätä työtä ja lähteä päivittämään sääntöjä samaan suuntaan, vaikka kansallispuistojen luonne on muutunut paljon aiemmasta kohti koko kansan retkeilyaluita. Harmi vain, että erämaa-alueet ovat niin kaukana omalta asuinpaikaltani.

  • Jaakko Virtanen
   Jaakko Virtanen

   @karhuroope Ei niitä varsinaisesti saa mutta kaikki sitä tekee. Myönnän itsekin niin joskus tehneen.

  • karhuroope
   karhuroope

   Pohjoispohjanmaalla ja lapissa saa tehä tulet valtionmaalle

 • Härski H
  Härski H

  Moro Ali! Millainen kuvauskalusto sulla on käytössä? Olet varmastikin kertonut sen jo aiemmin jonkun videon yhteydessä mutten tähän hätään sitä löytänyt

  • Härski H
   Härski H

   @Ali Leiniö Kiitokset vastineesta, aika priimaa jälkeä tuntuu tulevan :) Onko muuten millaisia powerbankkeja mukana? Olen itse lähdössä tänään yöksi tai pariksi Nuuksioon, ajatuksena oli vaeltaa hieman syrjemmässä ja kiitos inspiraatiosi, meinaan tallentaa reissuni järkkärillä, go pro:lla ja mahdollisesti kopterilla.

  • Ali Leiniö
   Ali Leiniö

   Moi. Kamera on Panasonic G9 ja siihen on muutama erilainen lasi. Eniten käytän Leica DG 12-60mm objektiivia.

 • Jari Mäki-Runsas
  Jari Mäki-Runsas

  Kaivinkoneet eivät todella kuulu erämaahan eikä myöskään mönkijät.

  • Ari Virtanen
   Ari Virtanen

   Menepäs sanomaan tuo saamelaisille.. Jotka laiduntaa porojaan erämaaalueilla.. Siellä ei suksilla liiku kukaan.. Vaan alla Talvella moottorikelkat ja kesä/syksy mönkijät. Kysehän on heidän elinkeinostaan Ja mielestäni se heille suotakoon. Ja se kaivinkoneiden käyttö Lemmenjoella on lopetettu.. 😝

 • Arja huu
  Arja huu

  Kiitos paljon vidoeosta, muistaakseni olet tehnyt lemmenjoesta live vidon aikasemminkin jos teksisit muusta retkestä liven vidoeon.

 • Rest In Finland
  Rest In Finland

  Joo ite tykkään "Primitive Technology", "My Self Reliance" video meiningeistä, vähän tai ei juuri yhtään puhetta, enemmän tekemistä, maisemaa tai luonnonääniä. (Sekä ihmiset aina jakaantuu jos liikaa mielipiteitä lausuu, vaikka ei minua haittaakaan)

 • Henri Hyttinen
  Henri Hyttinen

  Oli hauska katsoa vanhaa reissua! Tuli muistot mieleen ja "kansanarmeija" ensimmäiseltä kämpältä nosti hymyn huulille.

  • Ali Leiniö
   Ali Leiniö

   Hyvä reissu oli! Samat ukot jäi itelläkin mieleen 😅

 • kuussatanekromi as
  kuussatanekromi as

  Ainoita mielenkiintosia kanavia mitä oon trendaavista löytäny. Mukava että tulee suomalaisia erävideoita laadulla. Kiitos.

  • Miikka Vähäsalo
   Miikka Vähäsalo

   Mmk

 • Matti Mäkelä
  Matti Mäkelä

  Muotkalle, mahtavaa! Mä olin vaellusriparilla pari kertaa Muotkan alueella ja oon miettinytkin että oletko mahtanut käydä. Toivottavasti jotain pientä kuvaa tulee myös sieltä :)

 • Sglydipate
  Sglydipate

  Onko se värien editoiminen kovin tarkkaa puuhaa? Ajattelin jos siirtyisit kuvaamaan taas 60fps -videoita?

  • Sglydipate
   Sglydipate

   FIbilllla on nakojaan paha tapa alentaa bitratea huomattavasti alhaisen fps:n videoissa. Olisi kiva saada testimielessa sinulta tuo Laiskoja paivia lemmenjoella -video silla tavalla etta youtube ei ole paassyt saheltamaan siihen valiin kuvanpakkaustekniikoillaan. Veikkaanpa, etta siina on huomattavasti korkeampi bitrate. Hyvia videoita teet - jatka samaan malliin. PS. noissa sun aikaisemmissa 60fps videoissa varimaailma nayttaytyy todella selkeasti ja artifakteja on vaikea huomata - ehkapa sen selittaa niiden korkea bitrate.

  • Sglydipate
   Sglydipate

   Omaan silmään nää videot nykii ja pahasti. Ja kun älypuhelimet, tabletit ja melkein kaikki tv:t toimivat 60hz taajuudella. Ja jostain kumman syystä eurooppalainen standardi on kivikautisilta ajoilta edelleen 50hz. Koitappa nyt katsoa esim yle areenasta videoita jotka on kaikki tallennettu 24, 25 tai 50fps taajuudella. Ei vaan mene mun jakeluun kun älypuhelimen näyttö värähtelee 60hz taajuudella. Todella rasittavaa silmille. 30fps kompromissin ymmärrän jotenkin

  • Ali Leiniö
   Ali Leiniö

   Ai miks 60fps? Ite en ole kaipaillut sitä. Siitä on hyötyä lähinnä käsivaralta kuvatessa, ja nykyään kuvaan paljolti jalustalta. Tiedän toki että monien silmät on pelaamisen myötä tottuneet 60fps ja yli kuvataajuuksiin.

 • Pirkko Latvasalo
  Pirkko Latvasalo

  Kiitos mielenkiintoisista ohjelmista, kiva kattoa noita erämaa filmejä. Itse olen käynyt tunturin laella asunto´autolla. Oikein kiva kuunnella sun jutustelua ja selityksiä, olen hyvin tyytyväinen ohjelmiisi. Katsele niitä toisinaan ihan vain rentoutuakseni. Tosi surullisena täytyy todeta että, minun osaltani vaeltaminen jää toteuttamatta. Olisin varmasti innostunut jos olisn nuorempana näitä filmejäsi katsellut. Siis ovat todella innoittavia. Muuten miten filmaat nämä kuvauksesi, olen ajatellut että ehkä käytät tröniä. Mutta kiitos hyvistä filmeitä, Jään odottelemaan uusia ....

 • aitoboy 1
  aitoboy 1

  Koska kevon kanjonille vaellus videota

  • aitoboy 1
   aitoboy 1

   @Sglydipate kaikissa vaellus paikoissa Lapissa on turisteja

  • Sglydipate
   Sglydipate

   Kevolla ei käy kun saksalaiset turistit

 • Santeri Ruuskanen
  Santeri Ruuskanen

  Hyviä höpinöitä, kiitosta vaan

 • Takametsien mies
  Takametsien mies

  Kohdassa 37.09 - 37:35 ei ole Morgamojan Kultalan "autiotupa" vaan autio-/varaustuvan sauna ja puuvarasto. Varsinainen tupa on portaiden yläpäässä. Olen saunonut ko. saunassa n. 20 vuotta sitten.

  • Mika Huuhtanen
   Mika Huuhtanen

   @Ali Leiniö Itse tupa on siinä selän takana, mistä olet tuon kuvan siitä saunasta napannut. Melkein tuvan portailta.

  • Ali Leiniö
   Ali Leiniö

   Allright. Katsoinkin että kovin pieni mökki on 😅 Ei jäänyt reissusta mieleen että tupa on erillään jossain.

 • Jari Mäki-Runsas
  Jari Mäki-Runsas

  Kolmiomittauksiin kuului kolme mittausoperaatiota, joista näkyvin ja tunnetuin oli pisteiden välisten kulmien mittaaminen. Peitteisistä olosuhteista johtuen oli tarpeen rakentaa kolmiomittaustorneja, joista käsin mittaukset tehtiin. Kolmiomittaustekniikka oli käytössä geodeettisissa mittauksissa aina 1980-luvulle asti, kunnes satelliittipohjaiset mittausmenetelmät syrjäyttivät sen. Kolmiomittaus perustui etäisyyden mittaamiseen kulmahavaintojen avulla. Jotta tämä oli mahdollista, piti ensin yhden kolmion yhden sivun pituus mitata maastossa. Toinen mittausoperaatio oli siis perusviivan rakentaminen maastoon. Perusviivan pituus määritettiin tarkasti mittatangoilla tai -langoilla. Perusviivasta lähtien määritettiin erillisen suurennusverkon avulla ison kolmion sivunpituus. Kun yhden kolmion yhden sivun pituus tunnettiin, pystyttiin etenemään kolmio kolmiolta pelkillä kulmahavainnoilla. Kolmas tarvittava mittausoperaatio oli tähtitieteellinen paikanmääritys. Tähtien avulla pystyttiin määrittämään kohteen sijainti eli mittauspisteen leveys- ja pituuspiiri.

 • John Doe
  John Doe

  Moro. Kiitos hyvistä videoista. Mitäs sun packraftille kuuluu?

  • Jussi Jaurola
   Jussi Jaurola

   John Doe jossain kommenteissa mainitsi että myi pois

 • Jari Mäki-Runsas
  Jari Mäki-Runsas

  Suomessa on tehty kolme suurta kolmiomittausta. Ensimmäisen teki vuosina 1736-1737 Tornionjokilaaksossa Pierre-Louis Moreau de Maupertuis, joka osoitti mittauksillaan Maan olevan navoiltaan litistynyt. 1830-1852 tehtiin Pohjoiselta jäämereltä Mustallemerelle kulkenut Struven ketju, jonka avulla tehtyjen mittaustulosten perusteella julkaistiin vuonna 1873 Suomen yleiskartta. Kolmannen aloitti Suomen itsenäistymisen jälkeen Geodeettinen laitos. Viimeisin kolmiomittaustorni rakennettiin Suomessa 1986, ja koko Suomen peruskartoitus saatiin valmiiksi vuotta myöhemmin.

 • Jari Mäki-Runsas
  Jari Mäki-Runsas

  Kolmiomittaus (myös monikulmiomittaus) on yksi tärkeimmistä maanmittausmenetelmistä, jota on käytetty esimerkiksi Suomen peruskarttojen teossa. Menetelmä kehitettiin Hollannissa 1600-luvulla. Mittauksissa käytettävä kolmioverkko koostuu kiintopisteistä, jotka siis muodostavat kolmioita. Aina, kun tiedetään yhden kolmion sivun pituus, voidaan muut laskea kulmien avulla ja samalla selvittää seuraavien pisteiden etäisyys ja sijainti. Kiintopisteille on runkomittauksien avulla laskettu koordinaatit, joiden avulla voidaan siis mitata muita kohteita maastossa. Kolmiomittauksen avulla voidaan mitata sekä etäisyyksiä että maanpinnan korkeuksia. Menetelmän avulla on saatu selville esimerkiksi Mount Everestin huipun korkeus. Koska kolmiomittaus perustuu näköyhteyteen kiintopisteiden välillä, avuksi rakennettiin puisia kolmiomittaustorneja. Torneja käytettiin avuksi runkomittauksissa ennen kuin siirryttiin satelliittipaikannukseen.

  • Eemeli Pettersson
   Eemeli Pettersson

   Suomen kohdalla voi sanoa, että "oli". Viimeiset tornit rakennettiin ymmärtääkseni 80-luvun loppupuolella ja jo 90-luvun alkupuolella siirryttiin GPS-perusteisiin kiintopistemittaukseen. Toki nykyäänkin samaa tekniikkaa käytetään esim. rakennusmittauksissa.

 • karhuroope
  karhuroope

  Salama ei kahto sähkönjohtavuutta, jos on yhtäpitkä rautaputki, puu tai vaikka lasikuitunen lipputanko on ihan yhtä todennäköstä mihin osuu. Etäisyys salaman lähtöpisteeseen ja kohteen muoto vaikutta

  • Arto Oinonen
   Arto Oinonen

   Laivat ei kynnä peltoa ...

  • karhuroope
   karhuroope

   @Arto Oinonen entiä miten sähkönjohtavuus määritellään prosenteissa. Muttei luonnonmateriaaleista taija löytyä eristeitä, saati että eristettä olis kalliollinen. Jos kahtoo taulukosta, kupari on 1,7x10-⁸ ohmia merivesi 2x10-¹. Sähkönjohto suhteessa kupariin on jotain 1/1 000 000, ja todistetusti laivoihin on salama lyöny

  • Arto Oinonen
   Arto Oinonen

   Kallioperän on kuitenkin oltava sähköä johtavaa kivilajia, 15% on luonnossa sähköä johtavaa.!!

Seuraava